Bek isim kök mü?
Örneğin, bek-çi ve bek-leyen sözcüklerindeki bek isim kökü ile tüke-n-mek ve tüke-t-mek sözcüklerindeki tüke- fiil kökü bu tür unutulmuş köklerdendir.
Bekçi kelimesinin kökü nedir?
Mesela “guard” kelimesinin kökü “bek”tir.
Kelimenin kökü neresidir?
Dilbilgisinde kök, önekler ve son ekler kaldırıldıktan sonra kalan bir kelimenin anlamlı kısmıdır. Bir kelimenin kökü bir isim veya bir fiil olabilir. İsimler varlıkları temsil eden kelimelerdir ve fiiller eylemleri tanımlayan kelimelerdir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Köklü isim nedir?
Kök biçimindeki bu kelimelere isim kökleri denir. İsim kökleri cümlelerde kullanılsa da sıfat, isim, zarf, edat, bağlaç ve zamir olarak kullanılabilirler. İsimlerin köklerini anlamak için kökün sonuna -mek/-mak ekleri eklenmelidir.
Sevda’nın kökü nedir?
Aşk kelimesinin kökü yoktur. Aşkın kendi kökü vardır…
Kucaklamak kelimesinin kökü nedir?
sarılmak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, kucaklamak, vb. Kelimelerin ‘kucak’ kökünü kabul ederek türetildiği/yaratıldığı tespit edilmiştir.
Zeytin kelimesinin kökü nedir?
Türkçe “zeytin” kelimesinin kökeni İbranice “zait” ve Arapça “zaitum”a dayanmaktadır. Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türkler, Arap etkisi nedeniyle önce “Zeytun”, sonra da “Zeytin” demişlerdir.
Belediye kelimesinin kökü nedir?
Belediye – Nisanyan Sözlüğü. Arapça (umūr) al-baladīya(t) (أمور) البلدية “kentsel işler” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, Arapça bld kökünden gelen ve +īya(t)¹ son ekiyle gelen ballad بَلَد “şehir, eyalet” kelimesinin dişil izafi biçimidir. Daha fazla bilgi için şehir makalesine bakın.
Evlilik kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Yağmurun kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiil yapan arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Uyku kökü nedir?
Uyku – Nisanyan Sözlük. Türkçe-Türkçe uy- fiilinden Türkçe-Türkçe +gU ekiyle türemiştir.
Kasabanın kökü nedir?
Şehir – Nisanyan Sözlüğü. Arapça ḳṣb kökünden gelen Arapça ḳaṣaba(t) قصبة “duvarla çevrili yerleşim yeri, müstahkem yer” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, faˁala(t) ölçüsünde Arapça ḳaṣaba قصب “kesmek” fiilinin ism-i merre’sidir.
Telefonun kökü nedir?
Telefon kelimesi eski Yunanca telos “uzak” ve phone “ses” kelimelerinin birleşiminden gelir. Türkçeye Fransızca telefon kelimesinden geçmiştir.
Asansör kelimesinin kökü nedir?
Asansör kelimesi Fransızca “ascenseur” kelimesinden türemiştir.
Bıçak kökü nedir?
Eski Türkçe “bıçak” veya “biçerdöver” kelimesinden türemiştir ve “kesici alet” anlamına gelir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *bıçġak biçiminden türemiştir. Bu biçim, Eski Türkçe bıç- fiilinden ve Eski Türkçe +(g)Ak ekinden türemiştir.
Adım kökü nedir?
Orta Türkçe āṭım veya ādım “adım” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe at- “(ayağı açmak), adım atmak” fiilinden ve Türkçe eki +Im’den türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için bkz.
Kuru isim kök mü?
Türkçede hem isim hem de fiil olarak kullanılabilen ve anlamlarını değiştirmeyen kökler vardır. Bunlara ortak kökler (ikili kökler) denir. Örnek: barış, kuraklık, savaş, eski, güven, ırk, renk, göç, damla, güreş… 28 Kasım 2022
Bak kelimesi isim mi fiil mi?
Kelime yapısına bağlı olarak fiiller üç gruba ayrılır: basit, türemiş ve bileşik fiiller. Basit fiiller “kök” biçimindeki fiillerdir: come-, look-, read-