İçeriğe geç

Malatyada Kayısıya Ne Denir

Kayısının diğer adı nedir?

Türkiye’nin bazı bölgelerinde “zerdali” genel olarak kayısı anlamına gelse de, Akdeniz bölgesinde yetişen daha küçük meyveli kayısı çeşitlerini de ifade edebilir. Daha önce kayısıyı ifade etmek için kullanılsa da, artık bu anlamları da içerecek şekilde evrilmiştir.

Malatyalılar kayısıya ne der?

Bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kayısıya Malatya’da “Mişmiş” deniyor. Malatya’da yaklaşık 60 bin aile kayısıdan geçimini sağlıyor ve dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80’ini bu meyve karşılıyor.

Malatya kayısısı özel isim mi?

Malatya kayısısı ismi Hacıhaliloğlu cinsine verilen özel isimdir.

Malatya’da kaç çeşit kayısı var?

Ürün Tanımı: Prunus armeniaca L. türüne ait olan Malatya kayısısının başlıca çeşitleri şunlardır: Hacıhaliloğlu, Hasanbey, Kabaaşı, Soğancı, Çataloğlu ve Çöloğlu.

Malatya’nın ünlü meyvesi nedir?

Tarihi kaynaklara göre, Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin’i kapsayan çok geniş bir bölgenin kayısının anavatanı olduğu düşünülmektedir. Kayısı, bu bölgede 5.000 yıl kadar önce biliniyor ve yetiştiriliyordu.

Zerdali neye denir?

Zerdali bir kayısı meyvesidir. Yabani kayısı çeşididir, yani kökü yoktur. Bazı bölgelerde yabani kayısı olarak da bilinir. Rosaceae familyasına ait olan bu kayısı türü, ülkemizin Akdeniz bölgesinde yetişir.

Ünlü Malatyalılar kimdir?

Malatyalı ünlüler listesinin başında Ahmet Kaya, Ali Kınık, İlyas Salman, Kenan Işık, Ahmet Kutsi Karadoğan (Kutsi), Mehmet Güler, Nursel Köse ve Sıtkı Kazım Sümer Tilmaç yer alıyor.

Malatyalılar birbirine ne der?

COFFIC MI YOKSA KIRVE Mİ? Öte yandan Malatya’da insanların birbirlerine genellikle “kofik” diye hitap ettiği biliniyordu. Ancak bir araştırmaya göre Malatya’da insanlar birbirlerine “Kirve” diyor. Malatya’da insanlar birbirlerine çoğunlukla Kirve diye hitap ediyor.

Malatyalılar hangi soydan?

Malatya için yapılan araştırmada, ilin soyunun Kızık aşiretine dayandığı ortaya çıktı. Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan Kızık aşireti, Malatya’nın köklerine ışık tutarak şehrin tarihi bağlarını günümüze taşıdı.

Kayısı ile ünlü şehrimizin adı nedir?

Malatya’da yetiştirilen kayısı çeşitleri arasında Hacıhaliloğlu çeşidi ilk sırada yer almaktadır. Malatya’da üretilen kayısıların neredeyse %90’ı bu çeşitten yapılmaktadır.

Dünyanın en iyi kayısısı nerededir?

Bu nedenle Malatya “dünyanın kayısı başkenti” olarak da anılır. Malatya kayısısı Avrupa Birliği tarafından coğrafi olarak tescillenmiştir. Prunus armeniaca L türüne ait kayısılar temmuz ortasında hasat edilir.

En iyi kayısı cinsi nedir?

Kayısılar hem kurutulmuş hem de taze olarak keyifli bir deneyim sunar. Malatya’nın sıcak bölgelerinde yetişen tatlı ve iri kayısılar en meşhur kayısı türü olarak kabul edilir. Bir diğer dikkat çekici kayısı türü ise güneşte kurutulmuş olanıdır.

Kayısının diğer adı nedir?

Yukarıda sayılan kayısı isimleri dışında; Alkaya, Alyanak, Aprikoz, Casna Drenova, Çiğili İzmir, Eski Malatya, Ethembey, Hacıhaliloğlu, Hasanbey, İmrahor, İri Bitirgen, Kabaaşı, Karacabey, Kuru Kabuk, Levent, Mahmudun Eriği, Mektep, Ordubat, Soğancı, Sam ve. Tur Fanda İzmir de mevcuttur.

Kayısının büyüğüne ne denir?

Çağla kelimesi, Farsçada çiğ meyve anlamına gelen çaġale (چغله) kelimesinden türetilmiştir.

Kayısı ığdır mı Malatya mı?

Malatya ile özdeşleşmiş olsa da kayısı Iğdır için de çok önemli bir anlam taşımaktadır. Mikroklima koşulları nedeniyle “Doğunun Çukurovası” olarak anılan Iğdır’a bu ünvanı kazandıran en önemli ürünlerden biri de kayısıdır.

Kayısının Latincesi nedir?

Rosaceae familyasına ait olan kayısı, bilimsel olarak Prunus armeniaca L. olarak adlandırılır. Meyve şekline göre: 1-Küçük meyveli kayısılar: Ceviz büyüklüğünde olup çekirdekleri acıdır.

Kayısı ile ünlü şehrimizin adı nedir?

Malatya’da yetiştirilen kayısı çeşitleri arasında Hacıhaliloğlu çeşidi ilk sırada yer almaktadır. Malatya’da üretilen kayısıların neredeyse %90’ı bu çeşitten yapılmaktadır.

Kayısı türleri nelerdir?

KAYISI ÇEŞİTLERİHacıhaliloğlu. Malatya’nın en önemli kuru kayısı çeşididir. … Hasanbey. 1930 yılında Malatya’nın eski belediye başkanlarından Hasan Derinkök’ün bahçesinde bulunan, Malatya’nın en önemli sofralık kayısı çeşididir. … Kabaaşı … Soğancı … Çataloğlu. … Çöloğlu. …Aljanak. … Şalak (Kayısı)Daha fazla yazı…

Kayısının küçüğü nedir?

Çağla, kayısı ve badem çekirdeklerinin saf hali olarak tanımlanabilir. İlkbahar başından hazirana kadar bulunabilen Çağla, birçok besin değeri içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir